Hardlopen met volle aandacht (de Gelderlander)

Hardlopen moet je niet doen met muziek op, of een afstandsapp. Het gaat om voelen, luisteren.

 

,,Ga hier maar zitten en doe je ogen dicht”, zegt Oosterbeker Martijn Mensink (39). We zijn in Heemspark De Zomp, bij hem om de hoek. ,,Hoor je de vogels?” Het is het begin van een hardlooptraining.

 

Mensink gaat in Oosterbeek en Arnhem van start met trainingen in Mindful running. Niet rekken en strekken maar mediteren voor aanvang van het hardlopen. Tien minuten lang zitten we op het bankje in de zon. Ogen dicht, luisteren naar de geluiden om ons heen. Veel verschillende vogels, de kerkklok uit het dorp, twee mensen die zacht voorbijlopen. Daarna denk ik na over hoe ik dit artikel zal beginnen, hoe lang we dit interview gaat duren en of we niet te ver gaan hardlopen. Dan hoor ik naast mij: ,,Waarschijnlijk luister je nu al niet meer naar de geluiden uit deze botanische tuin. Je zit vast aan andere dingen te denken, dat heeft iedereen in het begin.

 

Je hebt wel 40.000 duizend gedachten op een dag” In het hoofd van Mensink is het leger dan een aantal jaren geleden. Omdat hij al langer aan Mindful running doet. ,,Het zat eerder alleen maar in mijn hoofd. Als ik mensen zag hardlopen dan werd ik al moe bij de aanblik. ”Het eerste rondje dat we in de heemtuin rennen, letten we alleen op geluid.

 

Het tweede rondje alleen op de ademhaling. De derde op de manier waarop de voeten de grond raken. Zo kom ik erachter dat ik niet goed afzet, waardoor het rennen meer moeite kost. We rennen een bult op. Bovenaan stoppen we. ,,Voel maar eens wat je nu waarneemt.” Mijn rug wordt warm en mijn armen tintelen. Ik adem hoog. ,,Dat voel je niet als je met een koptelefoon op gaat sprinten. Ik dacht bij hardlopen altijd aan HARD lopen. Terwijl het gaat om genieten in de buitenlucht. Wat voel je, wat hoor je?”

 

Niet dat Mensink alleen voor zijn lol een beetje aanmoddert. Hij loopt ook wedstrijden, ook marathons. Vroeger was hij juist bang om wedstrijden te lopen. Bang om de eindstreep niet te halen, bang om dorst of honger te krijgen of uitgeput te raken. ,,Terwijl ik nog nooit had meegedaan aan een wedstrijd. Ik liet me bang maken.” Al die gedachten kon hij loslaten met ‘Mindfulness’ Gedachten zien als gedachten en niet als feiten, dat leert Mensink de cursisten.

 

Mensen die zich bij Mensink aanmelden met de boodschap dat ze willen afvallen, worden eerst aan het denken gezet. Waarom eten ze dan teveel? Een hardlooptherapeut wil jij zichzelf niet noemen. Dat zou mensen maar afschrikken. Daarom noemt hij mediteren ‘ademhalingstechnieken’. Het moet laagdrempelig blijven. ,,Hardlopen moet je niet doen om af te vallen of om keihard te presteren. Wel omdat het fijn is om te begewegen. Omdat je het leuk vindt” 

 

Info op www.mindfulrun.nl of info@mindfulrun.nl 

 

Bron: de Gelderlander 8 april 2014

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0