Dingen wat je niet moet doen in moeilijke tijden.

 

Dingen wat je niet moet doen in moeilijke tijden.

 


Hoe kom je eigenlijk op het idee van Mindful Running, vragen mensen vaak.

 

Mindful Running heeft voor mij dan ook een zekere basis van waaruit het is ontstaan. De basis wat later tot Mindful Hardlopen uit groeide werd gelegd in de periode van 2007 tot 2009.

 

Een ding kan ik met zekerheid zeggen: april 2007 tot december 2009 waren zeer moeilijke tijden voor mij. In die periode verloor ik mijn werk, mijn huis, mijn relatie en mijzelf.

 

Zoals je misschien wel kunt voorstellen, voelde dit afschuwelijk. Het waren zware tijden. Regelmatig kwam ik helemaal niet mijn bed uit en als ik wel mijn bed uit kwam, dan was ik niet vooruit te branden. Ik was down, ik voelde mij niet goed ik was negatief en had nergens meer zin aan.

 

Nu zit ik hier enkele jaren later achter mijn laptop en kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik goed heb geleerd hoe je omgaat met jezelf in moeilijke tijden. Het is nooit gemakkelijk, maar er zijn positieve en negatieve manieren hoe je omgaat met deze moeilijke situaties.

 

En dat is precies wat ik in deze blog wil delen met je. Doe er je voordeel mee J

 

Ongeacht waar je mee worstelt op dit moment, is het een grote tragedie of een kleine persoonlijke strijd – het is tijd om te STOPPEN……..

 

1. Verbergen van de waarheid. 

De meeste mensen ontkennen liever de harde waardheid dan om eerlijk te zijn. Maar de waarheid houdt niet op te bestaan wanneer het genegeerd wordt. Wanneer je het probeert om het te negeren zal je merken dat je een leven lang met een leugen als waarheid leeft. De leugen achtervolgt je in je gedachten elke nacht. De waarheid zal je bevrijden. Het is altijd beter om te worden gekwetst door de waarheid dan getroost te worden door de leugen.

 

2. Geloven in de fantasie van een pijn vrij leven

Pijn is een onderdeel van het leven. Pijn heeft vele soorten en maten. 

Je kunt pijn hebben van te koude voeten of pijn in je gedachten bij het nemen van de volgende stap. Er zijn groeipijnen. Pijn hebben als je faalt. Er zijn zoveel verschillende pijnen. Wat mensen zijn vergeten is dat pijn ook een goede kant heeft en dat is namelijk dat het betekent dat je leeft. Pijn is alleen voor de levenden onder ons. Het is de moeite waard om volledig te accepteren en om te gaan met de pijn terwijl er nog een kans is.

 

  

3. Leef niet in het verleden of in de toekomst.

Helaas zijn mensen over de hele wereld voortdurend bezig met het vertellen van dramatische verhalen over hoe hun hele leven is veranderd tijdens gebeurtenissen uit het verleden. 

 

Wij zijn producten van ons verleden geworden, maar we hoeven niet gevangenen te zijn in het verleden. Je wordt gevangene van het verleden als je vasthoudt aan iets wat niet meer bestaat.

 

Als je dapper genoeg bent om afscheid te nemen, zal het leven je belonen met een nieuw HALLO.

 

Het kan moeilijk zijn om los te laten. Maar realiseer je dat het verleden is als een vreemd land. Ze doen dingen anders daar, zij hebben niks te maken met jou nu.

 

4. Vasthouden aan wie je was.

Harde tijden zijn als rotsen waar je tegen aan loopt. Het zijn niet alleen de rotsen waar je tegen aan loopt, maar ze houden je ook nog eens tegen. Er zit iets in je dat door niemand kan worden tegengehouden. Dat is de essentie in wie je bent.

 

Bij het bereiken van dat punt besef je uiteindelijk dat je hier bent om deze rotsen te doorstaan. Je moet leren loslaten wie je was, zodat je kunt worden wie je bent.

 

 

5. "Piekeren" of "denken" .

Onnodige zorgen en negatief denken zal nooit leiden tot een positieve verandering. Echter, een positieve houding en een beetje actie zal alles veranderen. Dus als je ergens niet mee eens bent, verander het. Als je niet kunt veranderen, verander dan de manier waarop je erover nadenkt. Gekwetst worden is geen keuze, maar ongelukkig worden is wel een keuze.

 

Het maakt niet uit hoe slecht dingen zijn,  het kan altijd erger. Negatief denken schept een negatief resultaat. Positief denken creëert positieve resultaten. 

 

8. Alle antwoorden willen hebben.

Accepteer het gevoel dat je niet precies weet waar je naartoe gaat. Train jezelf om lief te hebben en om jezelf te waarderen. Dit is een gevoel van vrijheid.

 

Want alleen als je in de lucht zweeft, zonder bestemming in zicht dwing jij jezelf om je vleugels volledig te openen, zodat je kan vliegen. En als je dan zweeft weet je nog steeds niet waar je naartoe reist. Maar dat is ook helemaal niet belangrijk.

 

De bestemming is niet belangrijk de reis er naar toe is belangrijk. De wind zal je altijd dragen.

 

Het woord is aan jou...

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 16
 • #1

  ines (woensdag, 30 april 2014 15:10)

  Wow wat een mooi mooi stuk. Heel herkenbaar. Levert je heel veel meer vrijheid, winst op. Wat is er mooier om jezelf te zijn.

 • #2

  Matthijs ter Avest (donderdag, 01 mei 2014 12:00)

  Mooi gesproken Marthijn Wissink!

 • #3

  Martijn Mensink (donderdag, 01 mei 2014 18:23)

  Martijn Mensink :-)

 • #4

  Saskia (zondag, 04 mei 2014 11:53)

  Het lijkt zo simpel ;) Mooi verwoord. Hoop dat veel mensen hun voordeel ermee kunnen doen.

 • #5

  Marina (dinsdag, 06 mei 2014 18:18)

  Mooi stukje! Heel herkenbaar ook!

 • #6

  margreet (woensdag, 07 mei 2014 08:04)

  mooi, mooi , mooi! Dank je wel voor het delen.

 • #7

  Regina Kok (donderdag, 08 mei 2014 00:16)

  Float on the waves of life
  and let love be your journey
  Tnx 4 sharing

 • #8

  Gert Noordhoek (donderdag, 22 mei 2014 00:08)

  Mooi geschreven & zeer inspirerend!

 • #9

  Gert Jan (dinsdag, 27 mei 2014 22:21)

  Mooi verwoord,,ik herken veel dingen in voor mezelf.

 • #10

  Martijn Mensink (vrijdag, 30 mei 2014 13:27)

  Bedankt Gert Jan

 • #11

  Merel (maandag, 02 juni 2014 12:14)

  Heel mooi en voor mij herkenbaar omschreven. .bedankt voor het delen

 • #12

  Martijn Mensink (maandag, 02 juni 2014 16:49)

  Graag gedaan Merel en bedankt voor het compliment.

  Martijn

 • #13

  Karen (dinsdag, 03 juni 2014 16:21)

  Dankje voor het delen. zit middenin hetzelfde, dan is het heel prettig hier weer even aan herinnert te worden.

 • #14

  Martijn Mensink (dinsdag, 03 juni 2014 21:01)

  Sterkte Karen.

  Groet, Martijn

 • #15

  Renny (donderdag, 26 juni 2014 22:56)

  So true. Je hebt een plezierige stijl van schrijven en een prettige woordkeus. Ken het en vind het mooi om het door iemand anders verwoord terug te lezen. Dank daarvoor.

 • #16

  Miranda (vrijdag, 27 juni 2014 09:12)

  Hoi Martijn,
  na je tip op LinkedIn heb ik net deze blog gelezen en het komt binnen, ik zit ook in een overgangsfase. Contract niet verlengd, verhuisd, onlangs moeder geworden. Heb het gevoel dat ik mezelf weer opnieuw moet uitvinden. Maar ik snap het, je krijgt geen pasklare antwoorden, ik ga mijn leven leven, met een open houding, genieten van wat er IS. Dank je. groetjes.