Ben jij verslaafd?

Het nieuwe jaar is inzicht. Voor veel mensen het moment om te stoppen met roken meer te gaan sporten of minder te gaan eten.

 

Vaak, beter gezegd, heel vaak, houden mensen deze goede voornemens niet vol. Dikwijls zie je mensen binnen een paar weken alweer roken en sporten komt er nog steeds niet van. En laten we het maar niet hebben over afvallen.

 

De reden waarom mensen niet van deze slechte gewoontes af kunnen komen is omdat men niet beseft dat ze VERSLAAFD zijn. Je wilt toch niet horen dat je verslaafd bent.

 

Maar verslaafd zijn aan nicotine, alcohol, marihuana, seks eten, etc., kun je ook zien als een functiestoornis aan je rechterhersenhelft of aan je linkerhersenhelft. Ofwel de gevoelskant of de controle kant.

 

De behoefte om regelmatig alcohol te drinken is een functiestoornis aan de rechterkant van je hersenen (gevoelskant). Regelmatig alcohol drinken is bedoeld om gevoelens van ongemak en onbehagen te onderdrukken. “Je verdriet verdrinken” is een bekende uitdrukking.

 

De behoefte om sigaretten te roken is een functiestoornis aan de linkerkant van je hersenen (controlekant). Iedere keer dat de roker een bepaald gevoel krijgt, grijpt de roker naar een sigaret en heeft hij de illusie dat hij zijn gevoel weer onder controle heeft.

 

Regelmatig een blowtje roken is een combinatie van bovengenoemde functiestoornis. Het geeft controle en het verdooft.

 

Daarom is het ook zo moeilijk voor de verslaafde om te stoppen met deze “gewoonte”. Het stoppen brengt gevoelens naar boven waar je liever niet op zit te wachten.

 

Als jij graag wil stoppen met je verslaving is het een verstandige keuze om ook eens een keer deze gevoelens te gaan onderzoeken. Ergens in je leven heb je deze gevoelens ontwikkeld en ben je de controle gaan verliezen of ben je ze gaan verdoven.

 

Waarom onderzoek je dit gevoel niet? Of liever gezegd, sinds wanneer draag je dit gevoel al bij je? Is het een gevoel van angst of van onzekerheid?

 

Dat is dus precies de reden waarom iemand makkelijk kan stoppen met zijn verslaving en waarom bij iemand anders het maar niet lukt. Als jij graag wilt stoppen met je verslaving aan nicotine, alcohol, marihuana, seks, eten etc. Dan moet je in dat proces ook je gevoelens eens gaan onderzoeken.

 

Als jij wilt stoppen met jou verslaving zonder te onderzoeken waarom je deze gevoelens van onbehagen hebt, is het bij voorbaat al kansloos. Voor veel verslaafden precies de reden waarom stoppen met hun slechte gewoonte ieder jaar weer mislukt.

 

Nu snap je misschien ook waarom het voor de een makkelijk is om een verslaving te doorbreken en voor de ander moeilijk. Dat heeft niks met intelligentie, doorzettingsvermogen of wilskracht te maken.

 

Het feit dat het gebruik van alcohol en sigaretten en veel eten etc., maatschappelijk is geaccepteerd, geeft de mensen de gelegenheid om openlijk aan “zelfmedicatie” te doen.

Maar waarom moet je jou gevoel verdoven of waarom moet je de controle houden. Waarom moet je wachten tot 1 januari om te stoppen met je gewoonte. Stop gewoon nu! en als het noodzakelijk is zoek HULP.

 

Wees eerlijk naar jezelf. De weg eruit, is de weg erdoor heen.

 

Even voorstellen: Martijn Mensink is trainer, coach en spreker. Martijn heeft intussen al honderden mensen geholpen om te stoppen met roken, met de prettige methode van Allen Carr’s Easyway. Met deze methode is het mogelijk dat een roker binnen 6 uur 100% van het roken af is. Door deze inzichten is Martijn gaan inzien dat het brein van ieder mens veel meer kan dan wat hij ooit dacht. Door een andere manier van denken gaan steeds weer nieuwe deuren open. Met Mindful Run heeft Martijn een 5-weekse cursus ontwikkeld waarin de cursist zowel op lichamelijk als geestelijk nivo aan het trainen is. Martijn heeft zelf marathons gelopen en heeft veel hardloopervaring. Hij is naast stoppen met roken therapeut, mindfulness trainer/coach ook officieel gecertificeerd atletiek trainer bij de KNAU. Martijn blogt regelmatig over allerlei zaken die hij tegenkomt of over wat hij meemaakt in zijn leven.

Reactie schrijven

Commentaren: 0