Week van de werkstress van 12 t/m 15 nov

Week van de werkstress

 

Van 12 tot en met 15 november 2018 wordt voor de vijfde keer de Week van de Werkstress georganiseerd. Dit jaar staat de week helemaal in het teken van preventie en werkplezier

 

Op de werkvloer is beroepsziekte Stress nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes.

 

Stress

Stress. ’s Nachts slaap ik slecht. Ik pieker. Wat moet ik doen? Wat zal ik besluiten? Overdag ben ik moe en onzeker. Anderen, mijn dierbaren, krijgen mijn gestreste irritaties over zich heen. En dan baal ik weer. De spanning neemt steeds meer toe, hartkloppingen, duizelingen, vlekken voor mijn ogen, pijn in mijn maag, rug, darmen, longen. Pijn in mijn hele lijf en in mijn hoofd. Uiteindelijk is het genoeg en val ik om.

 

Stress, waar komt het vandaan?

Herken jij de bovenstaande symptomen? Een enkel symptoom misschien? Dat is uiteindelijk niet zo erg. Toch?

 

Herken jij dit? Dat je de ander net iets te belangrijk maakt. Dat je je laat bepalen door ander. Je verliest uit het oog wat jij nou ook al weer wilde, wat jij wilde zeggen, wat je vindt en soms ook wie je bent.

 

Ik hoor het vaak in Mindful Run cursussen en wandelcoaching: Wie ben ik nou? Wat wil ik eigenlijk? Wat is voor mij belangrijk? Wat vóel ik eigenlijk?

 

Herken je dat? Je pakt aan en zet door. Je werkt je over de kop en negeert je vermoeidheid. Over teleurstellingen en weinig waardering doe je naar buiten toe niet moeilijk. Je zet een masker op. Ondertussen groeit de stress.

  

 

Tips 

Ervaar jij stress in je leven?

 

Lees dan onderstaande tips om de stress te verminderen.

 

 

Tip 1 – Adem (2 minuten)

 

Volg je ademhaling: in en uit. Voel de adem in je neus, keel, longen, buik, waar dan ook.

Verander er niets aan. Niet dieper of langzamer. Je ademhaling hoeft niet anders. Jij hoeft ook niet anders. Het is gewoon je ademhaling. Omdat die altijd bij je is kun je hem blijven volgen. Het brengt je dicht bij jezelf. Het geeft een anker, als je gedachten even op hol slaan. Dit is een oefening die je dagelijks kunt doen.

 

Tip 2- Accepteren van stress

 

Natuurlijk wil je van je stress af en de nare dingen die het met zich mee brengt. Maar geef er eens aan toe. Uiteindelijk laat het zich toch niet negeren. Een heftige emotie komt tot uiting ergens in je lichaam. Waar zit de stress bij jou? In je maag? Je buik? Je schouders? De band om je hoofd? Je snel kloppende hart? Je kaken die op elkaar bijten? Het is een signaal, een goed signaal van jouw lichaam. Negeer het niet.

 

Ga er met je aandacht naar toe. Adem er als het ware doorheen. Geef niet snel op. Het kan leiden tot ontspanning, maar dat is niet het doel. Het doel is te accepteren dat je lichaam het zwaar heeft, dat jij het zwaar hebt. Het is ok, jij bent ok.

 

Tip 3 Vertraag

 

Neem je zelf aan de hand in je gehaastheid en gejaagdheid en vertraag. Loop langzamer, poets je tanden langzamer, kook langzamer, denk langzamer, fiets langzamer, wandel langzamer. Juist als je sneller wilt gaan is het belangrijk om even gas terug te nemen.

 

Tip 4 Niets doen

 

Ga zitten en kijk naar buiten. Ga liggen en sluit je ogen. Ga naar buiten en wandel. Het effect is zal je verbazen en de tijdwinst ook. Juist door even niets te doen laad je weer op en kun je daarna weer fris verder. Gun jezelf dit 10 minuten per dag. En als je geen 10 minuten per dag voor jezelf kunt vrijmaken om even niets te doen, vraag je dan asjeblieft af wat er in je leven aan de hand is! 10 minuten maar mensen…

 

Tip 5 Buiten bewegen

 

Ga naar buiten en wandel in de natuur. Wandelen geeft ruimte wandelen geeft je een gevoel van vrijheid en lichtheid. De spanning valt van je af. Het werkt echt. Ook in de stad is er natuur. Loop richting een park en focus op het groen, de het water, de vogels, en de kleuren.

 

Tip 6 Breng je (innerlijke) criticus tot zwijgen

 

Vaak ontstaat stress door innerlijke kritiek: je legt de lat heel hoog, het moet anders, beter, sneller en perfect zijn. Je blijft maar op je tenen lopen omdat het nooit goed genoeg is.  Anderen merken het ook. In je stress stel je onrechtvaardige eisen of heb je verwijten. Interne drukke dialogen wisselen elkaar af met kritiek op anderen. Experimenteer eens en wees stil. Begin bij de ander: geef geen kritiek. Je voelt het wel, maar je uit het niet. Je bent stil.

Probeer het een tijdje en kijk eens naar het effect op jezelf. En op de ander.

 

8 Droom over wat je wel wil

 

De stress wil je niet meer. Maar wat wil je wèl? Ik weet wel dat je meteen denkt: dat kan niet. En ik moet hier nog even doorheen daarna wordt het beter.

Misschien. Maar begin eens in beeld te brengen wat je wel wilt. Wandel en mijmer. Droom groots! De eerste stap is om het allemaal visualiseren zonder te denken aan de onmogelijkheden in de  uitvoering. Doe het en schrijf het op. Bespreek het daarna met iemand die niet onder de indruk is van je kritische afwijzende houding. Door erover te praten zul je zien dat er meer mogelijk is. Dat het ook op een andere manier kan.

 

10 Focus je op plezier

Er is geen betere energiegever dan plezier! Wat geeft jou plezier, zo door de dag heen? Al is het maar een beetje, iets kleins. Het hoeft niet groot te zijn. Er is altijd iets. Wat was het vandaag? Tel je kleine pleziermomenten. Wees dankbaar. En wees je bewust van hetgeen waar je vandaag dankbaar en blij over bent. Elke dag weer.

 

Wij organiseren in het hele land hele leuk interactieve workshops Mindful Walk of Mindful Run van een 1 uur. Heb je interesse in een workshop vul dan onderstaand formulier in en dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

 

 

 

Martijn Mensink

 

Mindful Run Nederland

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.