Veel hardlopers ademen slecht

Veel hardlopers ademen slecht!

 

Juist ademen en een goede zuurstoftoevoer zijn op velerlei manieren van belang.

 

Beide zijn belangrijk voor de taak van de cellen; voor de stofwisseling en de bloedsomloop; voor het onafgebroken onderhoud en de massage van de inwendige organen, van hart tot aan spijsvertering; voor de stem en de stemming en ten slotte voor het algemene, algehele welbevinden, jammer genoeg spannen de meeste mensen zich in als ze hardlopen.

 

Drie fouten:

 

Het gaat om fouten die verband met elkaar houden en die de meeste hardlopers maken, zonder dat ze er veel over nadenken: ze ademen door de mond, ze ademen te snel en ze ademen te oppervlakkig. Daardoor belasten ze hun hart en maken ze te weinig gebruik van hun longen en de ingeademde lucht. Op die manier is het lichaam niet goed in staat om stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en schadelijke stoffen af te voeren; maar ook de ontgifting door het uitademen van koolzuurgassen laat te wensen over. Daarom moet je ook tijdens het hardlopen langzaam en diep ademen.

 

De belangrijkste regel:

 

Adem door je neus: Ja, door je neus ademen, ook bij het hardlopen! Dat klinkt misschien verrassend, omdat de meeste hardlopers door hun mond ademen en menig hardloopboek dat zelfs aanraadt. Misschien denk je dat het je nooit zal lukken, omdat je bang bent dat je niet genoeg lucht krijgt door je neus. Maak je geen zorgen, je krijgt genoeg.

 

Al zijn er nog zoveel hardlopers die door hun mond ademen: het is niet nodig en heeft geen nut. Mondademers zijn er slechter aan toe dan neusademers. Bij Mindful Run adem je echter altijd door je neus - ook als je uitademt.

 

Belangrijk om te weten:

 

Een goede ademhaling en een goede lichamelijke conditie staan los van elkaar maar vullen tegelijkertijd wel elkaar aan. Terwijl een goede lichamelijke conditie zich niet altijd vertaald in een goede ademhaling.

 

Contact:

 

Wil je meer weten over ademhaling of heb je problemen met je eigen ademhaling neem dan contact met mij op info@mindfulrun.nl

 

Sportieve groet,

 

Martijn Mensink

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    LiGielen (donderdag, 19 februari 2015 10:36)

    Aan #1, #2 en 3#: Denk even niet aan sporten maar aan het dagelijks leven. Hoe adem je normaal, als je zit, werkt, loopt, leest, eet etc? Veel mensen ademen in en uit door hun mond en doen dat ook veel te vaak/onrustig, de lucht komt letterlijk niet veel verder dan het bovenste gedeelte van de longen. Het in- en uitademen door je neus is eigenlijk een heel oude yoga-oefening waarmee je je ademhaling rustiger kan maken, en wat kan verlengen zodat je beter (langer, meer) uitademt en daarmee ook weer meer frisse lucht kan inademen. Je zal merken dat je hartslag erop reageert en ook rustiger wordt. En dat is gewoon fijn! En als dat lukt, probeer het eens uit bij een eenvoudige sportinspanning. Korte stukjes met weinig inspanning. Je zal merken dat je na een tijdje met de "gevreesde beperkte luchttoevoer" toch een grotere of langere inspanning kan leveren. Met gewoon eens proberen zal je niet op de EHBO terechtkomen. PS1: Google voor meer wetenschappelijke onderbouwing. PS2: Dit betekent niet dat je niet goed KAN ademen door je mond maar dat veel mensen het gewoon niet doen. Ook niet in rust. SP3: Voor sportieve inspanningen zijn veel manieren/technieken om adem te halen, het belangrijkst daarbij is dat je er bewust mee aan de slag gaat, het is geen vanzelfsprekendheid. Een cursus Mindful Run kan je daar dus wel degelijk bij helpen.

  • #2

    Fred S. (donderdag, 19 februari 2015 22:22)

    ".......ontgifting door het uitademen van koolzuurgassen......"
    Koolzuurgas ofwel CO2 is zeker geen gif maar een gas dat een sleutelrol speelt bij de zuurstofvoorziening van ons lijf. De drie fouten, of in ieder geval de laatste twee, zorgen juist voor teveel uitstoot van CO2 waardoor de zuurstofopname van de cellen beperkt wordt.

  • #3

    Jan Leusink (donderdag, 19 februari 2015 23:12)

    Ik heb al jaren last van copd als ik Door neus moet gaan ademen krijg ik een enorm verstikkend gevoel. Wat doe ik daar dan mee?